Inledning


Vad behöver man för att göra hemsidor?

En av de bästa sakerna med att göra hemsidor är att du inte behöver några dyra program eller avancerad utrustning. Det enda du måste ha är en texteditor och en webbläsare, till exempel Safari, Firefox, Internet Explorer eller Chrome.

Om du har Microsoft Windows kan du använda Anteckningsblocket (i den engelska versionen heter det “Notepad”). Det går naturligtvis även bra att använda en ordbehandlare som Word, Pages, OpenOffice eller liknande, men eftersom du inte har någon användning för alla de avancerade funktionerna i en ordbehandlare är det ofta bättre att använda en enkel editor. I Mac OS X finns programmet Textredigerare som också går att använda.

Innan vi börjar:

HTML på svenska finns även som e-bok. Vill du läsa den på datorn, läsplattan eller i telefonen kan du använda e-boken i stället. HTML på svenska som e-bok hittar du på Hitta e-boken. Om du lånar e-boken på ditt bibliotek är det helt gratis. Länk till ditt bibliotek finns också på Hitta e-boken i länken ovan.

Sitt ner och var tyst, nu börjar kursen!

HTML är en förkortning av Hyper Text Markup Language och är egentligen inte ett programmeringsspråk utan en uppsätt-ning markeringskoder. Varje textutseende och layout har sin egen kod eller “tagg” som man ibland kallar det (från engel-skan). Jag har valt att kalla det kod eftersom det här är en svensk kurs. Koden för till exempel fetstil är <B>(bold). All text som står efter en kod får det utseende koden ger. </B> betyder “slut på fetstil”. Alla HTML-koder är omgivna av <>. De flesta koder fungerar på samma sätt. En startkod och en slutkod. Start-koden är omgiven av <> och slutkoden är om-given av </>, som till exempel slutkoden för fetstil: </B>. Koden för kursiv stil är <I> (italics) och </I> är slutkoden för kursiv stil. Ganska enkelt va?! Du kan skriva flera HTML-koder på samma rad om du vill och det spelar ingen roll om du har mellanslag eller inte mellan koderna.


Det här:

<I>Här är en kursiv text.</I>

Uppfattar webbläsaren likadant som det här:

<I>
Här är en kursiv text.
</I>

Det viktigaste är att det är lätt att läsa koden. I kursen kommer vi oftast att ha en kod per rad. Det är lättare för en ovan att se vad som händer då.

Nu när du har lärt dig grunderna är det dags att göra lite nytta.

Fortsätt till första lektionen.