Vanliga frågor om bilder


Bilderna visas inte på min hemsida. Vad är det för fel?”

Att bilderna inte visas beror vanligtvis på att du har skrivit fel namn i koden till bilderna eller också ligger inte bilderna på rätt ställe. Namnet måste vara EXAKT rätt. Stora och små bokstäver också. GIBSON.JPG är inte alltid samma sak som gibson.jpg i internetvärlden. Kontrollera att det är rätt. Annars är det bilderna som inte ligger på rätt ställe. Om du inte har skrivit annat i koden ska de ligga i samma katalog som HTML-dokumentet.


Hur sparar jag en bild som jag hittar på internet?”

För att spara en bild från internet i din dator klickar du med höger musknapp på bilden och väljer alternativet “Spara bild som…” (”Save picture as…”). Tänk på att be om lov innan du använder andras bilder på din hemsida.

Det tar lång tid att läsa in bilderna på min hemsida. Kan jag göra något åt det?”

Det finns en del knep när det gäller bilder. Det allra enklaste är att ange bildens storlek så att webbläsaren slipper räkna efter själv. Det gör du med koderna WIDTH (bredd) och HEIGHT (höjd).

Vi gör några exempel:

Tre skönheter

Bilden är 300 pixlar bred och 184 pixlar hög. Det betyder att vi kan skriva koden så här:

<IMG SRC="pic/vacker.jpg" WIDTH=300 HEIGHT=184>

Du kan även använda WIDTH och HEIGHT till att ändra storleken på bilder:

<IMG SRC="pic/vacker.jpg" WIDTH=200 HEIGHT=200>
Skönheter kvadratisk 

En annan sak som gör bilder mindre och därmed snabbare att läsa ner, är att välja rätt bildformat på bilderna. En tumregel är att använda jpg-format för fotografiska bilder och gif-format för ritade bilder. Vi gör några exempel på det också:

Foton:

Tre skönheter

300 x 184 pixlar jpg: 7 kilobyte

Tre skönheter

300 x 184 pixlar gif: 12 kilobyte

Ritade bilder:

HTML på svenska-logga

398 x 169 pixlar gif: 3 kilobyte

HTML på svenska-logga

398 x 169 pixlar jpg: 12 kilobyte

Jag tycker att siffrorna talar ganska tydligt för sig själva. Trots att bilderna är lika stora på skärmen tar de olika mycket plats på disken.

Png är ett bildformat som också passar bra för ritade bilder. Till skillnad från gif kan det visa miljontals färger, precis som jpg. Gif kan bara visa 256 färger.