Vanliga frågor om första hemsidan


Jag har fått några kinesiska tecken eller liknande längst upp på min sida. Vad beror det på och hur får jag bort dem?”

Det vanligaste felet är att du använder en ordbehandlare när du skriver sidan och glömmer att spara den i textformat. Då lägger ordbehandlingsprogrammet till en del styrkoder som kan få sidan att se väldigt ful ut. Ibland går det inte att läsa den alls. Använd helst en enkel text-editor eller se till att spara sidan som “text”.

Vad är det för skillnad mellan .htm och .html?”

Skillnaden mellan .htm och .html är endast den att i till exempel äldre Windows-versioner kunde man bara använda tre tecken i filtillägget. Funktionen är densamma oavsett vilket du använder.


Om jag vill ha ett eget domännamn, hur skaffar jag det?”

Det finns många sätt att skaffa det. Själva registreringen brukar man kunna få hjälp med av webbhotell. När du har namnet behöver du en server som namnet är kopplat till. Det är inte nödvändigt att ha sin hemsida på samma server som domännamnet utan du kan ha en så kallad “forwarding-tjänst” (vidarebefordring) som innebär att alla som går till www.din-domän.com hamnar på din hemsida.

Hur gör jag för att lägga ut min hemsida på nätet?”

Hur du går till väga beror på var (vilket webbhotell) du ska lägga din sida. Det är olika på olika ställen. Läs på webb-hotellets supportsidor eller kontakta deras kundtjänst.